Eerste lustrum voor Bomenstichting Fraxinus Excelsior

26
(Foto's: Arie Pieters©)
De prachtige linde in Mookhoek kreeg dankzij onderzoek van 'Fraxinus Excelsior' de monumentale status.
(Foto's: Arie Pieters©)
De prachtige linde in Mookhoek kreeg dankzij onderzoek van ‘Fraxinus Excelsior’ de monumentale status.

Op 3 oktober 2013 bestaat de regionale, Hoeksche Waardse Bomenstichting Fraxinus Excelsior alweer tien jaar. Een eerste lustrum dus voor ‘de club’ die zich inzet voor oude, beeldbepalende en monumentale bomen. Mede dankzij de regionale bomenstichting kregen tientallen Hoeksche Waardse bomen het afgelopen decennium de landelijk erkende, monumentale status.

Daarnaast werden ook nog eens flink wat, soms unieke bomen, gered van ‘de zaag’. ‘Fraxinus Excelsior’, de Latijnse naam voor de ‘gewone’ Es, heeft dus genoeg reden om met een goed gevoel terug te blikken op het achterliggende decennium. Zonder ingrijpen van de stichting had de inmiddels monumentale linde in buurtschap Mookhoek er waarschijnlijk niet meer geweest en dat geldt voor meer beeldbepalende bomen. Samen met o.a. tientallen bewoners van buurtschap Greup, de kerkgangers van de kerk aldaar, het Hoeksche Waards Landschap en nog tientallen anderen bezwaarmakers wist men bijna zes jaar geleden de bruine beuken voor het kerkje in Greup te redden. Een mooi voorbeeld van ‘samen sterk staan’. De bomenstichting heeft er mede voor gezorgd dat veel unieke oude bomen in de regio inmiddels officieel het stempel ‘monumentaal’ hebben gekregen. Dat geldt niet alleen voor de linde in Mookhoek, maar ondermeer ook voor de platanen voor de Hervormde Kerk in ‘s-Gravendeel, de iepen van het ‘Iepenlaantje’ bij de Mariënhoeve bij Westmaas en een 130 jaar oude treurbeuk en even oude witte esdoorn aan de Stougjesdijk.

Belang van bomen aangetoond door onderzoeken

Net als veel andere organisaties die zich inzetten voor bomen, natuur en groen in de omgeving voelt ‘Fraxinus Excelsior’ zich gesterkt door het feit dat er inmiddels meerdere, recente onderzoeken zijn gedaan die het belang en de waarde van bomen keihard aantonen. ‘Iedereen met enige kennis van de natuur weet dat bomen onmisbaar zijn voor het leven, maar recente onderzoeken hebben aangetoond dat ze daarnaast ook nog eens een meetbaar, positief effect hebben op de leefomgeving van ons mensen. Veel mensen voelen zich beter in hun vel zitten in een woonomgeving met veel groen, kinderen spelen vaker buiten en mensen die wonen in een buurt met veel groen zijn aantoonbaar gezonder. Onderzoekers als Jolanda Maas en Jacqueline Claessens hebben dat de afgelopen jaren aangetoond’, aldus Arie Pieters, voorzitter van ‘Fraxinus Excelsior’. Voor de natuur zijn bomen en zeker oudere, beeldbepalende bomen enorm belangrijk, maar daarnaast zijn ze ook voor hun omgeving van onschatbare waarde. Zulke oude ‘reuzen’ van soms meerdere eeuwen oud maken op veel mensen een onuitwisbare indruk. Ze zijn ‘de kampioenen’ onder de bomen en mede daarom blijft ’t onverminderd belangrijk om bestaande monumentale bomen te beschermen en ervoor te zorgen dat meer jonge bomen weer uit kunnen groeien tot majestueuze exemplaren. Ondanks dat de Hoeksche Waardse Bomenstichting met een goed gevoel terug kijkt op haar eerste lustrum blijft er dus genoeg werk aan de winkel.

(Foto’s: Arie Pieters©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.