Hoeksche Waardse ondernemers dromen van Voedselbos in de Hoeksche Waard

205

VoedselbosNegen Hoeksche Waardse ondernemers hebben een droom. Wij dromen over een eiland dat zichzelf  kan voorzien van groente en fruit. Dat eiland heet de Hoeksche Waard en de droom kunnen we waarmaken met een voedselbos. Een voedselbos waarin de natuur haar gang gaat. Want alleen als je samenwerkt met de natuur geeft ze overvloed. En dat betekent dat het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen, ‐  uitputtelijke ‐ olie en het omploegen van de grond overbodig is.

Voorbeeldfunctie
Niet alleen zorgt een voedselbos op een weinig bewerkelijke manier voor voedsel. Ook dient het als voorbeeld voor kinderen en volwassenen uit de Hoeksche Waard. Ze maken er kennis met hoe de natuur werkt, ervaren hoe het is om samen aan een doel te werken, helpen mee met oogsten én proeven zo hoe lekker sperziebonen van eigen bodem smaken. Voor het eiland is het een geweldige manier om toeristen naar het eiland te trekken. Door een voedselbos kan de Hoeksche Waard een voorbeeld zijn op het gebied van de aanpak van milieuproblematiek. Het past goed in het huidige tijdsbeeld, want in nabij gelegen steden is de stadslandbouw razend populair en gelegenheden zoals Villa Augustus en Uit je Eigen stad trekken grote groepen ‐ betalende ‐ mensen.

Lokaal
De basis van het bos is een goed doordacht plan. Daarna is het de beurt aan de natuur. Zaden worden opnieuw gebruikt met als gevolg nieuwe planten en bomen. Bijenvolken zorgen voor bestuiving en bevruchting. Compost zorgt voor vruchtbare grond. Een voedselbos is een biodivers ecosysteem. Het draagt bij aan de strijd tegen klimaatsverandering. Onder andere door het reduceren van voedselkilometers. Maar dat is niet het enige, ook de teelt, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, het verpakken en de processing zijn grote vervuilers.

Recreatie en educatie 
Bewustwording speelt een grote rol bij het voedselbos. Bewustwording van wat onze rol als mens is als onderdeel van ons ecosysteem. Niets staat los van elkaar, alles is verbonden. Deze bewustwording willen we op onze locatie onder andere overbrengen door yoga, meditatie en contact met de natuur. Maar ook door kleinschalige recreatie, zoals picknick, lunch, fietsroutes en kamperen. Zo draagt recreatie bij aan bewustwording. We laten mensen op een recreatieve en informatieve manier zien dat duurzaam en ecologisch niet betekent dat je luxe inlevert, maar dat het juist heel rijk is.

Minimaal 3 hectare
Voor ons project zijn wij op zoek een stuk grond van minimaal 3 hectare voor minimaal 10 jaar om het Voedselbos Hoeksche Waard te realiseren. Het liefst op een centrale plek op het eiland met parkeermogelijkheden. De lange periode is noodzakelijk omdat we met meerjarige planten werken en die hebben de tijd nodig om te ontwikkelen. Na deze ontwikkeling zit er alleen nog tijd in het oogsten. Onderhoud is dan bijna niet meer nodig.

Met ons voedselbos zien wij vele koppelingen, onder andere met onderstaande zaken:

  • Onderzoek in Hoeksche Waard naar landbouw zonder te ploegen
  • Hoeksche Waard proeftuin van nieuw landbouwbeleid (duurzaam en maatschappelijk verantwoord beheer van diverse landschapselementen)
  • Opheffen van Landschapsbeheer Zuid‐Holland
  • Terugbrengen van de ganzenoverlast
  • Natuurpact: afspraak  om in 2027 minimaal 80.000 hectare nieuwe natuur te realiseren

Bron: Persbericht Transition Town Hoeksche Waard


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.