Expositie “Strijensas door de jaren heen” in Museum het Land van Strijen

103

350 jaar Strijensas . In 1647 werd de bedijking voltooid van de “Strijensche polder”. Je zou kunnen zeggen: de Hoeksche waard is ‘klaar’. Bij de bedijking van de Strijensche polder werd de uitmonding van de ‘Meeren’ een breed water, nabij het tegenwoordige Sas, afgesloten. Met het graven van een nieuwe uitwatering door de pas bedijkte polder en het bouwen van een sluis werd de grondslag gelegd voor Strijensas. De ambachtsheer van Strijensas, prins Frederik Hertog, stond welwillend tegenover de uitvoering van de werken. Zo werd de sluis op zijn eigendom aangelegd. Strijensas begon klein en bleef klein. Anno 1997 zo’n 525 inwoners”.

Zo begint het voorwoord in het Thema boekje van de Oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen” wat in 1997 is uitgegeven. Nu 27 jaar later is het de hoogste tijd om dit gedeelte van Strijen weer voor het voetlicht te brengen. In 2024  is het aantal inwoners niet veel veranderd. Maar het blijft een bijzondere plek in de Hoeksche Waard.

Vanaf zaterdag 7 september is er een vernieuwde expositie over Strijensas, het dorp waar Johan Friso in 1711 is verdronken en waar Suze Groeneweg in 1875 geboren is. Ook in de éérste en tweede oorlog heeft dit dorpje veel te verduren gehad en nam het een prominente plaats in bij het overbrengen van onderduikers naar het bevrijde Brabant.

Aan al de gebeurtenissen zullen in deze foto expositie ruim aandacht geschonken worden. De expositie duurt tot eind oktober.

Het museum aan de Kerkstraat in Strijen is op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend.

Op doordeweekse dagen is er voor groepen op afspraak gelegenheid om het museum te bezoeken.

Voor meer informatie zie onze website  www.hetlandvanstrijen.com


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.