Open Monumentendag: Luchtwachttoren en Kazemat in Mariapolder geopend voor bezoek

59

STRIJEN – Op zaterdag 14 september opent de gerestaureerde luchtwachttoren in de Mariapolder van Strijensas haar deuren voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag. Naast de toren, die dateert uit de Koude Oorlog, kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in de historische kazemat uit 1937.

De luchtwachttoren, gebouwd in 1953, is een van de weinige overgebleven uitkijkposten van de 276 die destijds in Nederland zijn opgetrokken om het luchtruim te bewaken tegen Russische vliegtuigen. De kazemat werd oorspronkelijk aangelegd om de strategisch belangrijke Moerdijkbruggen en het kruispunt van de Dordtse Kil met het Hollands Diep te verdedigen.

Tijdens de Open Monumentendag zijn gidsen van de oudheidkundige vereniging “Het Land van Strijen” aanwezig om bezoekers rond te leiden en te vertellen over de geschiedenis en de functies van de bouwwerken. Daarnaast kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het was om het luchtruim af te speuren, door middel van een op ware grootte nagebouwd richttoestel.

De kazemat wordt getoond door vrijwilligers van Bunkerbehoud Dordrecht, die de locatie hebben ingericht zoals deze eruitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid bij Mariapolder 5, Strijensas. De locatie is bereikbaar via de Schenkeldijk in Mookhoek en via Strijensas. Mis deze unieke kans niet om een stukje Nederlandse geschiedenis van dichtbij te ervaren!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.